Sindirim sorunlarını azaltmanın yolları
Şamdan PLUS / BANU KAZANÇ
SİNDİRİM SORUNLARINI AZALTMANIN YOLLARI
Günümüzde birçok insan gerek hızlı yediği, gerekse yanlış besin gruplarını karıştırdığı için sindirim şikayetleri çekebilir, oysa bu sorunu çözmenin çok basit birkaç kuralı var. Her şeyden önce yemeğe başlarken çiğ birşey tüketirsek, diğer besinlere midede daha az yer kalır. Bu aynı zamanda bağırsakların çalışmasınıda sağlar. Bir öğünde mideyi 1lt’den fazla doldurmamak gerekir.Midenin hacmi, 1-1,5 lt. civarındadır. Mide 2/3 den fazla doldurulursa gıdaların sindirimi zorlaşır.Hem yediğiniz yemekten tat almazsınız, hem de sonrasında ciddi şikayetleriniz olabilir.
Sindirim sorunlarını azaltmanın yolları
FAZLA ÇEŞİT YEMEĞİ BİRBİRİYLE KARIŞTIRMAYIN
Fazla çeşit yemekde sindirimi zorlayan diğer bir faktördür. Bir öğünde salata dahil üç çeşidi geçmemek gerekir. Sofradan hiçbir zaman sanki patlayacakmış hissi duyulmadan yemeğe son vermek gerekir, buda hazımsızlık nedenidir. Yemek yenilen ortam temiz ve düzenli olması ise, sindirim salgıları üzerinde olumlu etkili sağlar.
Sindirim sorunlarını azaltmanın yolları
HEP AYNI SAATTE YEMEK YEMELİ
Vücut alışkın olduğu saatlerde sindirim salgılarını daha iyi salgılar. Bu nedenle aynı saatlerde yemek yemeye özen gösterilmelidir. Stres ve yorgunluk halinde, sindirim salgıları düzensiz salgılanır. Bu yüzden sık aralarla yemek yemenizi öneriyorum, yine de sindirimi zorlamamak için öğünler arasında üç saat gibi bir süreye ihtiyaç olur. Fazla soğuk ve sıcak sindirim salgıların salgılanmasını zorlaştırır.
Sindirim sorunlarını azaltmanın yolları
FAZLA ÇEŞİT YEMEĞİ BİRBİRİYLE KARIŞTIRMAYIN
Fazla çeşit yemekde sindirimi zorlayan diğer bir faktördür. Bir öğünde salata dahil üç çeşidi geçmemek gerekir. Sofradan hiçbir zaman sanki patlayacakmış hissi duyulmadan yemeğe son vermek gerekir, buda hazımsızlık nedenidir. Yemek yenilen ortam temiz ve düzenli olması ise, sindirim salgıları üzerinde olumlu etkili sağlar.
Sindirim sorunlarını azaltmanın yolları
YEMEK SIRASINDA İÇİLEN SIVILAR
Yemek sırasında içilen sıvılar mideyi şişirir ve yorar. Yine sıvılar midenin sindirim özsuyunu sulandırarak, etkisinin azalmasına neden olur. İçilen sıvının soğuk olması ise sindirim için gerekli ısıyı azaltacağından sindirimi zorlar. Suyu özellikle yemek sırasında değilde önce veya sonrasında tüketebilirsiniz. Sindirim şikayetleri için çabuk yememeli, lokmalarınızı iyice çiğnemelisiniz. Sindirim ağızda başlar, bu nedenle gıdaları iyice çiğneyip sonra yutmaya dikkat edin.
Sindirim sorunlarını azaltmanın yolları
UYKU İLE SİNDİRİM İLİŞKİSİ
Uyku sindirimi geciktirir, yemek yedikten sonra hemen yatmak doğru değildir. Gece yemekleri hafif olmalıdır. Çaresiz kalınırsa meyve, çorba gibi kolay sindirilebilen gıdalar yenilip içilmelidir. Sindirim bozuklukları midede ağırlık, ekşime, yanma hatta baş ağrısı ve yorgunluk olarak kendini gösterir. Bağırsaklardaki sorun ise gaz, şişkinlik, ağrı, kabızlık veya ishal olarak belirti verir.
Sindirim sorunlarını azaltmanın yolları
KANDAKİ GLİKOZ SEVİYESİNİ KONTROL ETMEK İÇİN...
Salatalarınızda, yeşilliklerle karıştırdığınız tahıllar, buğday, bulgur, pirinç, makarna ve patatesi rahatlıkla tüketebilirsiniz. Karbonhidratlarda bulunan nişasta pişirildiğinde önce jelleşir, sonra soğutulursa nişasta kristalleşerek dayanıklı nişasta dediğimiz özellik kazanır. Bu tür nişastaların emilimi ince bağırsaklarda olmaz, kalın bağırsağa geçer, lifli besinlere benzer özellik gösterirler.
Sindirim sorunlarını azaltmanın yolları
Kandaki glikoz seviyeleri böylelikle daha iyi kontrol edilebilir özellik taşır. Dirençli nişasta kalın bağırsakta yararlı mikroorganizmaların artışını sağlar. Meydana gelen kısa yağ asitleri ise kalın bağırsaktaki kan akışını hızlandırır, kolonph’ ını düşürerek anormal hücre gelişimini engeller, kolon kanserine yakalanma riskini azaltır.




