Chanel No.5 100. Yılını Kutluyor
GÜZELLİK

Chanel No.5 100. Yılını Kutluyor

Chanel'in yüzyılı tanımlayan kokusu No.5 100 yaşında.

GÜNCELLEME TARİHİ: 10 Haziran 2021

1921'de Gabrielle Chanel uzun zamandır hayalini kurduğu şeyi yarattı: "Kadın kokulu bir kadın parfümü"; No.5

Efsaneye göre, Rus Çarlarının eski bir burnu olan Ernest Beaux, Gabrielle Chanel'e istediği parfümü oluşturmak için 10 numune sundu. Chanel, bu 10 koku örneğinden beşincisini favorisi olarak seçti ve yeni kokusu için süslü bir isim kullanmaktan kaçınarak, sayının tılsımına olan inancı nedeniyle ikonik parfüme No.5 adını verdi.

Gabrielle Chanel, "Koleksiyonlarımı 5 Mayıs'ta, yılın beşinci ayında gösteriyorum... Beş numarası uğur getirecek." dedi. Chanel No.5, 100 yıl boyunca dünyanın en ünlü kokusu olmaya devam etti ve bu yıl 100. doğum gününü kutluyor.

NO.5 POPÜLER KÜLTÜR SİMGESİ HALİNE GELDİ
İlk çıkışından bu yana geçen yüzyılda, No 5 yalnızca (her 30 saniyede bir satılan bir şişe ile) küresel alanda en çok satan haline gelmekle kalmadı, aynı zamanda film ve tasarımdan görsel sanatlara kadar popüler kültürde bir simge olarak koku dünyasını da aştı.

New York Modern Sanat Müzesi, şık ambalajını 1959'da kalıcı koleksiyonuna kabul etti ve 26 yıl sonra Andy Warhol, Gabrielle Chanel tarafından tasarlanan minimalist cam şişeyi renkli serigrafi baskılarında ölümsüzleştirdi.

NO.5'İN ÜNLÜ YÜZLERİ
Richard Avedon, Ridley Scott ve Baz Luhrmann da dahil olmak üzere moda fotoğrafçılarından film yönetmenlerine kadar vizyoner imaj yapımcıları, Lauren Hutton, Catherine Deneuve, Nicole Kidman, Marion Cotillard ve Marilyn Monroe gibi Hollywood efsanelerinin No.5 için reklam kampanyalarını çektiler.

NO.5'E ÖZEL MÜCEVHER KOLEKSİYONU
Tüm bu çekiciliğin kalbinde, elbette, kokunun kendisi var - Chanel'in Grasse'deki kendi tarlalarında yetiştirilen, yasemin ve mayıs gülü gibi çiçeklerin zengin bir karışımı. Evin yaratıcı mücevher direktörü Patrice Leguéreau'nun, parfümün yüzüncü yılını kutlayan yeni bir koleksiyon tasarlarken, temel unsurlarını elmaslarla yeniden yorumlamak için Grasse'ye gitmesine şaşmamalı. "No.5'in tüm dünyasını keşfetmek istedim ve bu çiçekler onun kalbinde yer alıyor, bu yüzden hasatlarını izlemek beni çok heyecanlandırdı" diyor.

Koleksiyonun ışıltılı yıldızı şüphesiz 55.55 kolye: Chanel Haute Joaillerie tarihinin en büyüğü olan kusursuz 55.55 karatlık pırlanta, beyaz altın ayarında ve armut kesim pırlantalar şeklinde beş damla kokunun asıldığı ikonik şişe şeklinde modellendi.